Wetenschappelijk bewezen: lummelen loont

happynapperbijtje

Een Amerikaanse hoogleraar pleit vurig voor meer lummelen en niksdoen. Dat wisten wij natuurlijk al lang. Maar zoals het bij een loodgieter ook wel eens lekt, lummelen ervaren luiaards zoals wij ook wel eens te weinig.

Soms zegt een geleerd persoon iets wat ik al jaren weet en het voelt goed om eindelijk die bevestiging uit wetenschappelijke hoek te krijgen. “Je moet véél meer lummelen en niksen,” stelt Alan Lightman, in een interview met het NRC. Die Lightman weet waar hij het over heeft, want hij is een Amerikaanse hoogleraar menswetenschappen.* In zijn nieuwe boek ‘In Praise of Wasting Time’ haalt hij talloze onderzoeken aan die allemaal in dezelfde richting wijzen: onze drukke levensstijl is schadelijk voor onze mentale staat en fantasie, en voor ons geestelijk welzijn en denkvermogen. Oplossing: meer doelloos rondhangen, door het bos wandelen, uit het raam staren. Dat wakkert onze creativiteit weer aan. En niksen zorgt ervoor dat je weer naar jezelf luistert: hoe voel ik me, waar ben ik eigenlijk mee bezig? Lightman probeert zelf ongeveer eenderde van zijn dag aan lummelen te besteden – hij beseft ook wel dat dit niet voor iedereen is weggelegd – maar hij vaart hier het beste bij, zo vertelt hij tijdens het interview.
Zelfmedelijden
Dat interview werd massaal gedeeld – althans, in mijn beperkte en niet representatieve Facebook kring – en waar ik verwachtte enthousiasme te lezen in de reacties, was er tot mijn grote verrassing ook veel zure praat in de trant van: “Leuk dat lummelen, maar ik heb vijf kinderen en ben al blij als ik zit”, “Ik heb zo’n drukke baan, voor niksen heb ik geen tijd. Echt niet.” Alsof de wereld vergaat als je even een half uurtje gaat wandelen. Ik vermoed dat veel mensen hun eigen importantie ernstig overschatten. Doe ik ook geregeld. Als ik van deadline naar deadline sjees, de hele dag half gestrest ben en ‘s avonds en in het weekend stoïcijns doortype. Deze periodes van hard werken gaan bij mij altijd gepaard met een flinke dosis zelfmedelijden, want ik wil liever ontspannen, niksen en dutjes doen. Maar tegelijkertijd heb ik ook het gevoel dat ik goed bezig ben als ik door mijn to-dolijst jaag. Dat ik nuttig ben, want werken is nuttig, dat ik belangrijk ben, want werken is belangrijk.
Eigen schuld
Maar laten we realistisch zijn: dat ben ik niet. Het is niet alsof ik wereldproblemen oplos of levensreddende middelen uitvind. Iedereen is vervangbaar – behalve Oprah. En veel doen is niet hetzelfde als nuttig bezig zijn. Hard (over)werken is eigenlijk de makkelijke weg want zo hoef ik niet stil te staan bij vragen als: ben ik wel slim bezig? Pak ik het goed aan? Kan dit niet beter zo en zo?  Maar juist als ik gestrest ben, heb ik het sterke gevoel dat ik moet doorbikkelen, alsof ik geen keus heb, en voor uit het raam staren is dan geen tijd. Lariekoek, want ik heb zelf natuurlijk wel controle. Ik kies er zelf voor om m’n vork vol te plempen met hooi –  want ik wil geld verdienen, wil alles goed doen en vind het leuk om mijn stukken in tijdschriften te zien staan. Maar in plaats van naar manieren te zoeken hoe ik dat kan bereiken zonder in het weekend te hoeven werken, kies ik ervoor om als een kip zonder kop door te jakkeren. Eigen schuld. Daarom is het fijn als zo’n wetenschapper dan zegt: ga lummelen en niksen. Juist in tijden waarin ik mijn innerlijke, creatieve luiaard als een baksteen laat vallen onder het mom van er moet gewerkt worden, kan ik zo’n reminder goed gebruiken.

*Er werd in het interview niet ingegaan op wat dat allesomvattend klinkende menswetenschappen nou eigenlijk is, dus dat heb ik voor jullie gegoogeld. Dat zijn wetenschappen die niet tot de exacte wetenschappen horen, denk aan sociologie, psychologie, communicatiewetenschappen. Saillant detail: Lightman heeft theoretische natuurkunde aan Princeton gestudeerd (cum laude) en daarna onder meer astronomie gedoceerd aan Harvard, hoe exact wil je het hebben. Al lummelend heeft hij dus wel een enorm succesvolle en afwisselende loopbaan.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *