Leeftijdsdruk - Een ode aan de laatbloeiers

Eleanor Ccoppola maakte op haar 81e haar eerste speelfilm (Credt: Sony Pictures).

Dit weekend keek ik Paris Can Wait. Een ontspannen film met de altijd innemende Diane Lane, van het heerlijke Under the Tuscan Sun en een van de weinige Hollywoodactrices nog steeds in het bezit van haar eigen gezicht. De film zelf vind ik niet heel bijzonder: je kijkt voornamelijk naar Diane Lane die allerlei lekkernijen eet in een pittoreske Franse omgeving. Wel enorm fascinerend vind ik dat de film is geschreven en geregisseerd door Eleanor Coppola  toen zij tachtig was (zie foto hierboven). Tachtig. Hiervoor zat ze al een paar keer op de regiestoel van docu’s over onder meer films van haar man – Francis ‘The Godfather’ Coppola – en dochterlief Sofia, maar dit is haar eerste speelfilm. Dan ben je dus tachtig en regel je even een film op locatie in Frankrijk, over eten, een soort paid vacation. Hoe slim is die Eleanor.

Dertigersdeadline
Ik trek me altijd enorm op aan dit soort mensen. Die iets ontzettend gaafs doen op latere leeftijd. Ik heb lange tijd in leeftijdsdeadlines gedacht: voor mijn 25ste wil ik dit, voor mijn 30ste dat. En als dat niet lukt, als ik dat doel niet haalde, voelde ik me een loser. Ik had zelfs een tijdje een rubriek voor tijdschrift Viva, genaamd de Dertigersdeadline. Hiervoor interviewde ik vrouwen over wat ze wilden bereiken voor hun dertigste. Ik kreeg superveel aanmeldingen en merkte dat ik niet de enige was die doelen aan leeftijden verbond.

Burn-outs
Volgens mij zijn mensen tegenwoordig nog strenger voor zichzelf. Een beetje millennial heeft voor het uitblazen van 25 kaarsjes minimaal twee start-ups opgezet, een succesvolle Tedtalk gegeven en is aangeschoven bij DWDD. Tenminste, dat maak ik op uit social media en gesprekken. Iedereen bokst tegen elkaar op en is bezig met ontplooien en doelen aftikken. Want dan pas heb je bestaansrecht. Maar al dat leplazrus werken heeft consequenties. Onlangs was er een minigolf van boeken van millennials met een burn-out. Heel naar natuurlijk voor die auteurs, maar ik heb toch het vermoeden dat hun leeftijdsgenoten dan vooral denken: heb je toch mooi een boek geschreven voor je 25ste. Chapeau.

No pressure
Het voordeel van ouder worden is dat je niet meer mee hoeft te doen aan die rat race. Omdat je daar simpelweg te oud voor bent. Hoe ouder, hoe minder haalbare dromen. Voor mijn 25ste een boek schrijven is praktisch onmogelijk, tijdreizen daargelaten. Die balletcarrière zal nooit meer van de grond komen – niet dat die ooit wel een mogelijkheid was, maar toch. En ik zal nooit worden aangeduid als een jong talent. Er is vast een andere race bezig vol pressure en verwachtingen, maar vooralsnog gaat die langs me heen. Want ik ben aan het genieten van niet behaalde doelen. Dat brengt een beetje lucht in mijn leven.

Maar soms, als ik lees over een vijftienjarig meisje dat multimiljonair is geworden dankzij het uitvinden van gezonde snoepjes denk ik wel: ik heb de boot gemist! Want ik wil ook multimiljonair worden en/of iets uitvinden. En zou fijn zijn geweest als ik dat op mijn vijftiende had kunnen afstrepen. Maar gelukkig ben je nooit te oud om iets uit te vinden. Of miljonair te worden. Om een droomproject uit te voeren. Kijk maar naar Coppola. Of deze laatbloeiende acteurs:

Jessica Chastain is nu een gevestigde naam, maar werd pas beroemd op haar 34ste door haar rollen in The Help en The Tree of Life.

Jon Hamm was 36 en stond op het punt te stoppen met acteren toen hij gecast werd als Don Draper in Mad Men.

Samuel L. Jackson zijn breakout role was in Pulp Fiction, die hij scoorde op zijn 45ste.

Morgan Freeman kreeg zijn eerste grote rol – in Driving Miss Daisy —op zijn 52ste.

Judi Dench brak in 1995 door bij het grote publiek als M in de James bond film Goldeneye. Ze was toen 61.

Dus iedereen die in angst en beven leeft omdat de tijd dringt voor het behalen van succes : relax, je hebt nog de tijd.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

5 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *