Zo kom je onder sociale verplichtingen uit: deel 2

taartjebijtje

Lazy Bee Maartje deelde vorige week haar bruikbare tips om onder sociale verplichtingen uit te komen. Ik moest toen denken aan een interview dat ik jaren geleden had met een etiquette-expert. Over hoe je voor jezelf kiest en het kwetsen van anderen tot het minimum beperken.  Haar adviezen wil ik jullie niet onthouden. Want elegant een afspraak afzeggen, is nog best een kunst.

Dus, loopt je agenda over van de sociale verplichtingen terwijl je liefst onder een dekentje of met je gezicht voor de ventilator wil Netflixen, of in je eentje een lekker taartje wil eten, luister dan naar historica en etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen. Elke situatie heeft zijn eigen regels, maar met deze richtlijnen kom je een heel eind:

1: Maak een afweging: hoe erg kwets je iemand als ik deze afspraak afzeg? Is dit het waard? Zo niet, zet dan je eigenbelang opzij. Houd altijd rekening met de ander. Je bent nu eenmaal niet alleen op de wereld.
2: Bedenk een legitieme reden en verzin dus geen slechte smoesjes (ik voel me niet lekker). Zeg niets wat niet waar is want de waarheid komt altijd uit.
3: Wees eerlijk en ga de dialoog aan. Begin met iets positiefs en doe dan je zegje.
4: Blijf kalm te allen tijde. Vaak is er sprake van opgekropte emotie. Laat die binnen want anders maak je de relatie kapot.

Succes!

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *