De 6 allerbeste slaaptips voor een goede nachtrust

bed-bedroom-cute-545016

Ik houd van slapen. Maar geregeld, ook al doe ik nog zo mijn best, lukt het niet. En in plaats van in dromenland doe ik een gedwongen wedstrijd plafondstaren met mezelf. Daarom voor mezelf en alle andere onvrijwillige nachtbrakers: de beste slaaptips.

1 Weg met de klok
Zorg dat je de klok of wekker niet ziet of hoort. Want anders ben je ’s nachts continue aan het kijken en raak je alleen maar gefrustreerd van de wegtikkende uren. 

2 Slaap op vaste tijden
Rust, reinheid en regelmaat. Goed voor baby’s en voor jou.  Elke dag op dezelfde tijd opstaan, is zelfs nog belangrijker dan elke dag op dezelfde tijd naar bed. Veel slechte slapers slapen in het weekend langer uit – mijn lievelingsbezigheid – of gaan de nacht erna extra vroeg naar bed te gaan. Maar ons lichaam past zich niet snel aan veranderingen aan. Een regelmatige bedtijd is belangrijk, ook in het weekend, anders breek je je ritme weer op. Dus ga geen slaap inhalen. En bijslapen heeft geen nut volgens deskundigen: uitslapen in het weekend compenseert niet het slaaptekort dat je in de loop van de week hebt opgebouwd.

3 Vermijd fel (blauw) licht
Licht verstoort namelijk de aanmaak van slaaphormoon melatonine. Als het donker wordt, wordt gestart met het produceren hiervan en zo bereidt ons lichaam zich voor op slap. Fel licht, met name van ledlampen, stopt die aanmaak en geeft zo aan het lichaam door dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Dim daarom de lichten in de loop van de avond. Ook blauw licht saboteert de melatonine-aanmaak. Ban daarom tv, laptop, smartphone en tablet uit de slaapkamer. Dus niet even Facebooken of je briljante bijdrage aan een Whatsappgroep leveren voor het slapen gaan.

4 Geen koffie vanaf de (na)middag
Koffie is voor mij als een soort speed. Als ik op een dag twee lattes drink, doe ik ’s nachts geen oog dicht. Het duurde ongeveer een jaar voordat ik erachter kwam dat ik dus niet tegen koffie kan, want na elke nacht die ik niet kon slapen, dronk ik de volgende dag veel koffie vanwege moeheid en algehele malaise en kwam toen in een vicieuze cirkel. Enfin, hoe het zit: cafeïne blokkeert de opname van adenosine, een hersenstofje waarvan we slaperig worden. Een kop koffie is pas na een uur of acht uitgewerkt. Dus als je om elf uur wilt slapen, is een kop koffie na vijven geen goed idee. 

5 Drink spaarzaam alcohol
Een beetje alcohol helpt ontspannen, maar veel drinken geeft in de tweede helft van de nacht onrust en verstoort daarmee vooral de remslaap. En laat deze fase nou cruciaal zijn voor een goede nachtrust. 

6 Rond je dag ontspannen af
Stress activeert je waaksysteem en dit zorgt weer voor verhoogde staat van paraatheid. Ga dus niet voor het slapen gaan nog even een werkdeadline proberen te halen. Wat je dan moet doen? Wat je wilt, zolang je er maar rustig van wordt. Bijvoorbeeld ontspannen muziek luisteren, een tijdschrift of boek lezen, mediteren, fantaseren over je ontbijt van de volgende ochtend, de hond uitlaten of mediteren.

Slaap lekker alvast.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

3 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *