You snooze, you lose

alarm-clock-art-background-1037993

Snoozen is heerlijk. Rustig wakker worden en elke keer als je op de snoozeknop drukt, lijkt het alsof je een bonusslaapje van 9 minuten krijgt. Maar is het wel slim?

Mijn slaap werd tijdens mijn tienerjaren ernstig gehinderd door een snoozende BFF. We woonden tweehonderd kilometer bij elkaar vandaan en zagen elkaar alleen tijdens vakanties. We brachten dus talloze nachten en ochtenden samen door. Zij snoozede steevast een uur. Een uur. Dus als we om acht uur weg moesten om de bus naar Salou te halen, zette zij de wekker om zeven uur. Om vervolgens iets van zeven keer op de snoozeknop te drukken. Ik haatte deze tactiek. Want A: ik werd een uur te vroeg wakker. Een uur waarin ik nog heerlijk had kunnen slapen. B: om de negen minuten schrok ik telkens opnieuw wakker, niet uit m’n slaap, maar uit een soort dommelende waakstand, en ik voelde me alleen maar belabberder.

Snoozen is een marteling voor je hersenen
Mijn vriendin en ik hebben legio ruzies gevoerd, want zij wilde haar snoozegedrag niet inperken en ik wilde niet dat zij mijn slaap saboteerde. Zij was eigenwijs en beweerde bij hoog en laag dat snoozen goed is want zo word je geleidelijk wakker. Bij deze wil ik alsnog duidelijk maken dat ik gelijk had: snoozen is slecht voor de mens. Neurowetenschapper Els van der Helm heeft een slaapconsultancybureau – dus zij weet waar ze het over heeft -en vertelt aan het AD: “Snoozen is een marteling voor je hersenen. Onze hersenen willen graag ongestoord slapen en natuurlijk wakker worden. Snoozen is daarvan het tegenovergestelde; het onderbreekt je slaapcyclus en herstart deze, waardoor je met een moe gevoel opstaat!”

Snooze met mate
In dit artikel van The New Yorker wordt dieper ingegaan om de redenen waarom snoozen zo’n marteling voor de hersenen is. Komt er op neer dat je door snoozen, het ontwaken moeilijker maakt en uitrekt. Als het je lukt om weer weg te dromen, dompel je je hersenen weer in het begin van de slaapcyclus. En laat dat nou het lastigste punt zijn om uit te ontwaken. Als je dan weer wakker wordt, voel je je ontzettend suf en groggy. Dus Lazy Bees, doe het niet! Of snooze met mate. Ik houd ook van snoozen. Als de wekker gaat, heb ik echt geen idee wat dat wanstaltige geluid is, elke ochtend weer en het kost me negen minuten om enigszins door te hebben dat ik moet opstaan. Dus ja, ik snooze ook, maar probeer dat te beperken tot een keer. Want ik slaap liever aan een stuk nog een uur, dan dat ik om de negen minuten uit mijn slaapje wordt gerukt.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

Beeld: Moose Photos

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *