Zo overwin je de hindernissen van het niksen

bankbijtje

Heb jij last van schuldgevoel als je aan het niksen bent terwijl je nog duizend nuttige dingen moet doen? Nergens voor nodig. Want je doet niet niets, je bent bezig met energie besparen. 

Ik kan echt uren op de bank liggen. Dat klinkt als een prestatie en dat is het ook. Want niet iedereen kan goed lummelen. Sommige mensen hebben te veel energie, andere geven zichzelf het gevoel dat ze het niet verdienen. Hibernating op de bank is een vaardigheid. Er moeten hindernissen worden overwonnen.  Zoals de afstandsbediening, als ik een beetje tv wil kijken. Laatst nog lag die op de salontafel en ik op de bank, en die afstand leek oneindig. Ik probeerde met zo min mogelijk inspanning en beweging de afstandbediening te pakken. Wat niet lukte en ik gleed van de bank en stortte als een zak zoutaardappels op m’n karpet. Waar ik vervolgens even bleef liggen want ik dacht, dit ligt best lekker. Nadat ik genoeg puf had verzameld, klauterde ik toch maar weer de bank op, vanuit een liggende houding, want ik had geen zin om op te staan. Toen mijn vriend vroeg waar ik in hemelsnaam mee bezig was, zei ik dat ik efficiënt omging met m’n energie. Want ik had het gevoel dat ik me moest verantwoorden voor mijn bankaardappel-gedrag. Al ben ik een ervaren luieraar, soms bekruipt me toch nog een schuldgevoel. Dan wil ik een functioneel sausje over mijn gelummel gieten, zo van: ik ben geen kansloze rukker maar goed bezig. En in dit geval klopte de functie die ik aan mijn ge-lig gaf. Ik was energie aan het besparen.

We nemen te weinig rust
Voor een Viva-artikel interviewde ik evolutionair psycholoog Annemie Ploeger van de Universiteit van Amsterdam die me vertelde: “Niks doen is een manier om energie te besparen. We hebben een beperkte hoeveelheid energie, die per persoon verschilt, en we moeten beslissen waaraan we deze besteden.” En inspanning moeten we afwisselen met rust. Maar we nemen te weinig rust en dit kan tot stress leiden. We zouden een voorbeeld moeten nemen aan andere diersoorten:

Wat we kunnen leren van pandaberen

Of: “Kijk naar de chimpansees waarmee wij een gemeenschappelijke voorouder delen: zij verzamelen voedsel en zodra het erop zit, dan vlooien en slapen ze vrij lang. Ze hebben stress in de zin van gevaren, zoals roofdieren, maar ervaren geen werkdruk,” weet Ploeger. Lummelen is dus noodzakelijk, anders put je je energievoorraad uit en krijg je stress. Dus, neem een voorbeeld aan chimpansees. En mocht je je ooit schuldig voelen als je even lekker ligt terwijl je duizend nuttige dingen moet doen, realiseer je dan: je bent niet alleen maar aan het liggen, je bent ook druk met energie besparen. Ik ga weer even liggen. 

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

3 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *