Doe minder want zo word je effectiever

uithetraamstaarbijtje

Work hard, play hard, we zijn allemaal on the go. We willen uitblinken en alles uit het leven halen, steeds meer en sneller. Maar stop daar eens even mee. Want druk zijn is helemaal niet slim.  

Lekker lui zijn, dat lijkt niet zo moeilijk, want je hoeft alleen maar een beetje in een bank te hangen, maar jongens, het is keihard werken. Want mensen snakken naar drukte. “Druk zijn geeft een kick,” schrijft bedrijfspsycholoog Tony Crabbe in zijn zelfhulpbestseller ‘Nooit meer te druk’. “Het voelt lekker om dingen van je to-do lijst af te vinken, en van de ene naar de andere vergadering te rennen. We staan op scherp en rekenen snel als superninja’s met onze taken af. Ons hart gaat tekeer en we krijgen een kick van alle druktedrugs die door ons lichaam vloeien: adrenaline en dopamine.”

Rust in je brein
Maar net als met chemische drugs, is de kick van drukte kortstondig. Je voelt je even de king of your castle, maar daarna weer een niksnut en dan moet je nog meer taakjes van je bord vegen om die kick ervaren. Dus je blijft doorjakkeren, terwijl je juist rust nodig hebt om zo je brein de tijd te geven om alles te verwerken. Crabbe: “Als we bezig zijn met een taak, krijgt het brein input en prikkels binnen. Pas als ons brein hiermee aan de slag gaat en verbanden legt met onze eerdere ervaringen, krijgt deze informatie betekenis.” Hoeveel tijd heb jij per dag om rustig alle binnengekomen informatie te overwegen, erover na te denken en te verwerken? Vast niet zo veel.

Word gemakzuchtig
Volgens de drukte-is-zinloos-goeroe moet je af en toe niksen, liefst iedere dag. “Zorg daarom dat je elke dag een rustpunt neemt om ‘tijd te verspillen’. Breng die tijd alleen met je gedachten door.” En doe de komende week eens minder dingen, op het werk en thuis. Laat een deel van je e-mails ongelezen, ruim je bureau niet op, verscheur je to-dolijst, laat je smartphone thuis, en je laptop op het werk. Wees wat minder perfectionistisch. Dat betekent niet dat je de kantjes ervan af moet lopen, maar dat je je energie aan een kleiner aantal dingen besteedt: je besteedt dus meer tijd per activiteit waardoor je een stuk effectiever wordt. Dus: wees ietsjes gemakzuchtiger en zo krijg je veel meer gedaan.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

2 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *