Hardlopen? Ga winkelen: is ook goed voor je gezondheid!

Confessions2

Sporten is noodzakelijk voor de gezondheid en de lijn, daarvan was je vast al op de hoogte. Maar mocht je lui en asportief zijn en is een uur op de sportschool jouw representatie van hel, dan is er goed nieuws: je hoeft niet te sporten. Je kan ook heel fanatiek gaan stofzuigen. Of winkelen.

In tegenstelling tot Lazy Bee Maartje, ben ik ongelooflijk asportief. Door alleen al te denken aan een body pump klasje schiet mijn lijf spontaan in de paniekstand – die bij mij bestaat uit met een dekentje op de bank liggen terwijl ik mergpijpjes verorber. Maar af en toe moet er toch worden bewogen, anders transformeer ik langzaam maar zeker in een van die eerdergenoemde mergpijpjes. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik las over de nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad (hoewel, nieuw, deze zijn vorig jaar gepresenteerd maar alles wat met beweging te maken heeft kost bij mij tijd om te verwerken). Die raad is een wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement en die richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. 

Deze nieuwe voorschriften komen erop neer dat bewegen goed is en meer bewegen beter is, en we zo min mogelijk moeten stilzitten. Wekelijks moeten we ten minste twee en een half uur matig intensief bewegen en twee keer per week spierversterkende oefeningen moeten doen. En het meest fantastische nieuws ooit: activiteiten als wandelen, fietsen, tuinieren en stofzuigen tellen ook gewoon mee. Als de hartslag maar omhoog gaat. En met die spierversterkende oefeningen worden oefeningen waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast bedoeld. Traplopen bijvoorbeeld, dingen oprapen, of springen, of ‘herhaald opstaan’. Dus vergeet die sportschool. Laat gewoon van alles vallen en raap dat weer op, sta geregeld op van de bank – zonder je handen te gebruiken – pak de trap en ga wandelen. Moet te doen zijn toch? Zelfs voor een Lazy Bee zoals ik.

Ik heb dit meteen in de praktijk getoetst want sinds kort heb ik een horloge dat van alles meet. Waaronder mijn hartslag en mijn calorieverbruik en ik kan ook nog eens een trainingsdoel instellen. Dat laatste heb ik gesteld op dagelijks een half uur. En afgelopen weekend, tijdens een tripje naar Maastricht waar ik enorm hartstochtelijk heb gewinkeld, haalde ik mijn trainingsdoel met gemak. Winkelen is dus ook beweging! Op zich logisch, want een winkelend mens wandelt wat af, vooral als er tijdsdruk is – help, de winkels gaan dicht. Dan zet je op een dag enorm veel stappen, 18 duizend in mijn geval. Dus, ik ben toch best sportief, al zeg ik het zelf.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram  

3 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *