Wat we kunnen leren van luiaards

Sltoh

Het leven van een luiaard is precies wat je verwacht van het leven van een beest dat luiaard heet. Hij slaapt veel, is lekker traag en hangt voornamelijk ondersteboven aan bomen. Eerste voordeel: zijn armen zijn daardoor supersterk. Zo sterk dat zelfs als ze sterven, ze nog in relaxstand aan de boom blijven bungelen.

Ze slapen niet de hele dag. Maar wel tien uur per dag en dat klinkt als een zeer redelijk aantal luur ook voor mensen. Acht uurtjes in de nacht en dan twee keer een dutje van een uur of een keer een dutje van twee uur. Het leuke van luiaards is dat ze door zo traag door het leven te gaan, ze zich beschermen tegen de razendsnelle roofdieren. Ze hebben met andere woorden het perfecte excuus om zo sloom te zijn. Ze zijn nooit snel genoeg voor de hyena’s, dus moeten ze ‘voorzichtig’ zijn. Een beetje zoals het gezin in de thriller A Quiet Place. Nadeel: Het zal niet veel goeds doen voor de ontwikkeling van je persoonlijkheid om je zo af te zonderen. Het is een beetje de strategie van een ongelukkige, onpopulaire puber die hoopt niet op te vallen en zo niet het doelwit te worden van gemene pesterijen.

Een ander nadeel van luiaards is dat ze een trage spijsvertering hebben, dus een vijfgangendiner is er bij hen niet bij. En ze verbranden natuurlijk ook niets, dus ze hoeven ook maar weinig te eten. Waarschijnlijk hebben ze daar ook niet zoveel behoefte aan, want je ziet nooit een obese luiaard aan een boom hangen. Tenzij ze slappe takjes kiezen en daardoor van uit de boom vallen en sterven. Niet eten is wel een enorm nadeel, van ze. Want door dat hangen zouden ze wel allerlei hapjes op hun buik kunnen leggen, maar dat moeten ze dan weer helemaal gaan zoeken ergens, daar hebben ze geen zin in.

Een ander nadeel is dat ze eens in de zoveel tijd hun hangplek verlaten om te poepen. Dat doen ze op een speciale plek, waar ook andere luiaards komen kakken. En dan nu het allergrootste nadeel:  die plek dient tevens als ontmoetingsplaats voor paartjes. Dat doen ze ongeveer een keer in de week. Ook dat is niet echt ideaal, maar je ziet je partner wel meteen van zijn allerlelijkste kant.

Oordeel: De luiaard heeft een gruwelijk lui leven, maar dat zit hem gek genoeg eigenlijk vooral in de weg. Als je ook maar een fractie van ambitie hebt, dan kun je geen enkele karaktereigenschap van de luiaard meer overnemen. Niet eten is ongezellig en je partner ontmoeten op je eigen mesthoop, dat is ook niet the next Tinder. Een echt sprankelende persoonlijkheid zul je niet worden van het overnemen van gedragseigenschappen van de luiaard.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *