Wat we kunnen leren van pandaberen

5438384691

Buiten dat pandaberen superschattige videootjes opleveren door hun gestuntel, zijn het ook intens slome dieren. Ze hebben geen haast. Nooit niet. Het zijn gigantische beesten waardoor ze niet echt een natuurlijk vijand hebben. Het goede nieuws is: wij hebben ook niet echt een natuurlijke vijand. Wat kunnen we van ze leren?

Eten

Hun metabolisme is lekker traag en dat is prettig, want ze eten eigenlijk alleen maar bamboe. Ze proberen de hele dag zo min mogelijk uit te vreten. The Guardian beschrijft het leven van de panda Yang Guang, die in een dierentuin leeft, als volgt: Als je Yang Guang een bal geeft, gaat hij waarschijnlijk kijken of hij het op kan eten en daarna laat hij het liggen. Een andere panda heeft iets meer energie en gaat lekker rollen met de bal. Belangrijkste punt: ze gaan geen basketbalwedstrijden initiëren. Dat gebeurt er als je mensen een bal geeft, dan gaan ze duizend balspellen verzinnen. Waarom? Niemand weet het. Ja, omdat we veel te veel energie hebben. We hebben zowat alles uitbesteed aan machines, dus we hebben energie over en daarmee gaan we sporten voor ons plezier.  

Als wij alleen maar bamboe zouden eten, zouden we ook niet meer zoveel energie hebben. Dus waarom doen we dat niet gewoon? In plaats van dat we minder gaan eten, zodat we minder energie hebben en minder elkaar in de haren vliegen, gaan we meer eten en worden we allemaal te dik en kunnen we die energie er alleen nog maar uit krijgen door ons op te winden over anderen. Beter nemen we een voorbeeld aan pandaberen. Om hen op te winden, heb je behoorlijk wat nodig. Als je echt irritant gaat doen, dan geven ze je wel een klap met hun klauw.

Bedreigd

Een panda is erg gehecht aan zijn eenzaamheid. Het liefst heeft hij een paar vierkante kilometer alleen voor zichzelf. Dat kan eigenlijk alleen als je een bedreigde diersoort bent en dat zijn wij allesbehalve. Wij stapelen onszelf op elkaar in flats. Ze hebben een goed ontwikkelde geur, zodat ze weten wanneer er andere panda’s in de buurt zijn en wat dat dan voor types zijn. Kunnen ze er lekker omheen zeilen. Hoe heerlijk! Als ik een bepaald voorteken zou krijgen dat een vervelende collega om de hoek wandelt. Of dat ik nooit meer een winkel onverwacht uit hoef te rennen omdat Bløf wordt gedraaid. Eigenlijk zou het ideaal zijn als je mensen die je liever niet ziet een bepaalde geur zou kunnen meegeven, zodat je ze makkelijker kon vermijden. Goed punt, panda! Persoonlijk ruik ik mensen alleen als ze a) stinken of b) zich hebben gedoucht met Chanel nr. 5.

Seks

Enige nadeel uiteraard, is dat ze nooit aan seks doen. Het vrouwtje heeft maar drie dagen per jaar zin en het mannetje zes maanden, dus daar liggen wel wat frustraties op de loer. Nu wordt het even ranzig, maar dat heeft tot resultaat dat een mannetje zoveel zaad spaart, dat het vrouwtje helemaal ondergekwad wordt en duizend procent zeker bevrucht wordt. En als ze eenmaal zwanger zijn, duurt dat maar drie maanden! Ik wilde enthousiast ergens over zijn, maar het seksleven van panda’s is niet een onderwerp om enthousiast over te worden.

In conclusie: we kunnen vooral minder eten en door het gebrek aan energie meer dutjes doen en op de bank hangen, zonder obees te worden.

Lees ook: Wat we kunnen leren van luiaards

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

3 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *