Wie lui is, is superslim

Lampbijtje

Lui zijn, dat is niet iets wat je vol trots verkondigt tijdens een sollicitatiegesprek. Maar dat moet je wel gaan doen. Want luie mensen zijn probleemoplossend en nemen ook nog eens betere beslissingen.

Handen in de lucht als je liever een dagje naar het strand gaat, dan een dagje achter je computer moet zitten wachten tot de klok vijf uur slaat. Wie nu niet met minstens een arm boven het hoofd staat te zwaaien, is waarschijnlijk niet het scherpste mes in de la. Mensen met een hoog iq vervelen zich snel, waardoor ze vaak meer nadenken.

Wetenschappers uit Florida, waar alle Amerikaanse pensionado’s vertoeven, hebben getest of luie mensen niet gewoon ontzettend veel nadenken en ja hoor, dat is zo. Ze hebben mensen in twee groepen opgedeeld op basis van hun behoefte aan kennis. Mensen die kennis slurpen als een oude Ford benzine, zijn kort door de bocht wat intelligenter dan mensen die informatie graag aan zich voorbij laten gaan. Kennisslurpers zijn probleemoplossend, nemen betere beslissen en hebben een beter geheugen. Minder gretige denkers zijn sneller verveeld. De Floridanen vermoedden dat niet nadenkers die verveling tegengaan door rondjes te rennen, of te tuinieren. Ze moeten hun geest moeten stimuleren met lichamelijke oefeningen. En slimme mensen kunnen dat prima met een zakje chips op de bank.

Bij dit soort onderzoeken is het altijd maar de vraag of die wetenschappers wel genoeg proefpersonen hebben gebruikt (in dit geval 60, niet echt veel) en of hoe ze hebben bepaald of mensen graag nadenken of liever niet. Bij dit onderzoek hebben ze een vragenlijst voorgelegd om te testen hoe graag ze nieuwe kennis willen. Ze kregen stellingen als:

– Ik vind taken leuk waarbij ik op nieuwe manieren moet komen om een probleem op te lossen

– Ik denk alleen na over wat nodig is

Nou goed, het is bedenkelijk, maar desalniettemin een handig onderzoek om mee te schermen als je wordt weggezet als luie donder. Be lazy, be proud. 

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

 

2 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *