Hoe haak je weer in een gesprek waar je acht minuten van hebt gemist

Friends hanging out with each other

Je bent met iemand aan het praten. Je gesprekspartner heeft het zwaar op zijn werk of legt uit waar hij precies op vakantie is geweest, je vindt het hoe dan ook niet interessant genoeg voor 100 procent van je aandacht en dus geef je het 40 procent. Je knikt af en toe op momenten die natuurlijk aanvoelen en je zegt soms: “Ja, dat snap ik. Dat snap ik heel goed.” Tot je er na acht minuten achter komt dat je eigenlijk geen idee meer hebt, waar je gesprekspartner het over heeft. Gaat het nog wel over zijn werk? Waarom gaat het dan nu ineens over de wanprestaties van DHL? Je bent in paniek, want de tijd dringt om met een serieus antwoord te komen, dat verder reikt dan een bevestiging van het gezegde. Wat moet je doen?

1. 180 graden
De eerste optie is het honderdtachtig graden veranderen van het onderwerp. Je vangt een kernwoord op, zoals DHL, en dan zeg je iets als: “Jij zegt net DHL, weet je wat mij laatst is overkomen? Moest er ineens aan denken.”

2. Herhaling
Je herhaalt de laatst uitgesproken zin voor je uit starend en dan zeg je: “Tjeeee, nou zeg.” Grote kans dat de persoon nog een keer een korte recap geeft van wat hij zojuist heeft gezegd. “Ja, het was een gekkenhuis, ik had er niet op gerekend dat dit en dit..”

3. Vraag
Stel een vraag die altijd kan: “En wat deed dat met je?” Mocht hij net hebben verteld dat zijn kat is overleden, dat hij al drie weken wacht op een pakketje, dat hij net is ontslagen, dat zijn vakantie heerlijk was, de vraag is altijd goed. “Wat deed dat met je?” Als je iets minder spiritueel wil overkomen/bent, kun je gaan voor: “Hoe voelde dat?”

4. Verexcuseren
Je aborteert het gesprek in zijn geheel door een bezoek aan het toilet aan te kondigen. Deze tactiek is legitiem, maar let wel: je hebt de afgelopen acht minuten waarschijnlijk heel glazig gekeken, dus grote kans dat je gesprekspartner beledigd is. Je kan alleen een pleexit maken, als je zeker weet dat je gesprekspartner denkt dat je aandachtig hebt geluisterd.

5. Telefoon
Als je je telefoon in je broekzak heb, kun je opschrikken en zeggen dat je je tel op trilstand hebt. Je haalt hem tevoorschijn en zet ‘m zogenaamd op stil. Dan zeg je: “Nou ben ik helemaal kwijt waar we het over hadden.” En je gesprekspartner komt netjes met een korte samenvatting.

Foto: rawpixel.com/freepik

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *