Chillen op zijn Fins in ondergoed met wijn (of bier) en een bank: kalsarikännit

kalsarikannit bewerkt

Luieren is overal grofweg hetzelfde, namelijk gewoon ergens neerploffen en zo min mogelijk uitvoeren. Dat doe je natuurlijk niet in je te strakke jeans met een kroptop waar je constant je buik voor moet inhouden. Dat doe je in een joggingbroek met een wijde trui. En volgens het Finse fenomeen kalsarikännit doe je dat in je onderbroek met een glas drank in je hand. Journalist Miska Rantanen schreef er een boek over: Drankhangen.

Kalsarikännit is het Finse antwoord op het Zweedse Lagom en het Deense Hygge. Het boek is een knipoog naar de bestsellers over de Scandinavische lifestyleboeken. Lagom is zoiets als dat je oudtante tegen je zegt dat het ok is dat je konijntje dood is omdat hij “al negen jaar oud was en een heel mooi leven heeft gehad”. Je hebt middelmatige seks, maar wel drie keer per week: Lagom. Hygge is als het buiten veertig graden vriest en je het binnen “lekker gezellig maakt”. Je bent van top tot teen bevroren door je fietstocht zonder handschoenen en probeert thuis op te warmen door de verwarming te #metoo’en, maar je huid heeft er geen zin meer in en huilend steek je wat sfeerkaarsjes aan: Hygge.

De Finnen winnen
O, hoeveel beter is Kalsarikännit, vinden de Finnen en dan met name auteur van dat boek erover: Rantanen. Daar hoef je tenminste niet eerst helemaal emotioneel stabiel voor te zijn of een huis aan te schaffen met een openhaard. Iedereen kan namelijk zijn kleren uittrekken en een goedkoop blikje bier optrekken. Of zoals Rantanen het zo treffend beschrijft. “Het is écht.”

Het is overigens vertaald als ‘drankhangen’, maar een simpel google-rondje weet ons te vertellen dat dit niet de letterlijke vertaling van het woord is. Eigenlijk betekent het: drinken in je ondergoed. Dat vind ik persoonlijk juist het mooie, want drinken in je hempie spreekt tot de verbeelding. Daarom was iets als slipnippen, wat mij betreft een betere vertaling. Drinken terwijl ik onderuit gezakt hang, is hoe ik 99 procent van de tijd geprotesteerd wordt door vrienden en familie. Goed. Terug naar het lamliggen. Nee, toch nog een ding over het Slipslempen: om dit te kunnen doen, moet je het lekker heet maken thuis en daar ben ik een groot voorstander van.

Nu terug naar het boek. In eerste instantie dacht ik: wat knap een heel boek, want het lijkt niet heel ingewikkeld. Gewoon al je kleren uittrekken, een biertje uit de koelkast halen en gaan liggen. Dat is in een halve bladzijde beschreven, bovendien hoeveel meer woorden zou je daar nog voor moeten lezen om het tot uitvoering te kunnen brengen? Maar het blijkt dat je daarbij talloze grenzen moet bewaken om het leuk en gezellig te houden. Het idee is dat je dus thuis op de bank of in bed of iets soortgelijks gaat liggen en kalmpjes werkt aan je buzz, zonder dat je de intentie hebt om nog de deur uit te gaan. Eerdere generaties zopen tot ze nokkie gingen, maar tegenwoordig is de buzz voldoende, volgens Rantanen. Je mag eten, maar dan wel liefst troep. Geen veganistische groentesalades, maar diepvriespizza’s met shoarma.

Er mag ook muziek bij
Nog een tip: vergeet ook de muziek niet! Houd je van EDM, zet je lekker een plaatje op van de eerste de beste dj. Houd je van klassiek, ook niet erg, want Finnen discrimineren niet op muzieksmaak. Wel op instrument. Om volstrekt onduidelijke redenen worden in het boek wel een aantal instrumenten verboden tijdens het kalsarikännit: zo blokfluit je liever niet en laat je ook je viool van de bank. Teleurgestelden musici wordt aangeraden ‘luchtinstrumenten’ te bespelen.

Het boek is hier en daar nogal flauw, met tips voor kattenfilmpjes en dat het leuk is om sportherhalingen te kijken. Maar de bottom line is er natuurlijk een waar wij Lazy Bees warme voorstanders van zijn: BEN TROTS OP JE LUIHEID! Ga achterover gezakt op de bank halfaangekleed liggen, niet geheel ontoevallig precies de pose waarin ik dit stuk heb getikt, bier zuipen (of thee) en maak vooral veel leuke Instagramwaardige foto’s, die je met ons deelt via @wearelazybees, en kom uit voor je luie inborst! Het is niet lelijk het is prachtig!

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

 

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *