Hoe houd je kerstverplichtingen kort en pijnloos?

sticker x-mas

Het is Kerstmis! Echt genieten. Overal lichtjes en feestelijke supermarktaanbiedingen om in te vriezen. En daar gaan we het vandaag over hebben. Het zelf in de hand houden van de feestelijke verplichtingen. Kan gezellig zijn, maar hoe vaak moet je jezelf niet van je bank afschrapen omdat je naar een borrel moet, of heb je geen idee hoe je die anderhalf uur tussen werk en kerstdiner moet overbruggen. Zit je in een relatie, moet je ook nog eens opdraven bij de schoonfamilie. En stel nou, met gescheiden (schoon)ouders kan de verplichte gezelligheid oplopen tot zelfs vier dagen. De eerste tip is al meteen: stop op het hoogtepunt: als je elkaar nog enigszins aardig vindt en de irritaties tot het minimum beperkt blijven. Overslaan heeft geen zin, want de verwijten vliegen je om de oren. “Het is toch gezellig!”, “Kun je nou niet even gezellig doen?”, “Hé, doe niet zo ongezellig.” Wie goed oplet, ziet een kernwoord.

Hou die gezelligheid zo kort mogelijk, zodat je tijd hebt om op te gaan in het ultieme kerstgevoel: op de bank, onder een dekentje, met een kop thee – of een glühwein – en een schaaltje vol verschillende kerstkransjes geniet je voor de zoveelste keer van topfilms als ‘Love Actually’, ‘The Holiday’ en ‘Die Hard’.  Belangrijkste is om vooral niet te liegen. Leugens komen altijd uit, als het niet direct is, komt de waarheid na een paar jaar boven water met alle verwijten van dien. De waarheid ruim interpreteren kan gelukkig wel.

1 Overdrijf je populariteit
Je kan echt niet lang blijven  want je hebt hierna nog een feestje (in mijn pyjama op mijn bank). Houd het vaag van wie. Als mensen doorvragen, zeg dan dat je feest gaat vieren met de beste vrienden van je basis/ middelbare school/ studie. Afhankelijk van hoe lang je je fleecedeken en je favoriete theemok al kent – dat zijn meestal trouwere en stabielere  vrienden dan de varianten van vlees en bloed. En netflixen op de bank met een kop thee is een feest. Geen woord van gelogen.

2 Beschrijf je serievrienden als je echte vrienden
“Rachel en Ross zijn on a break en ik wil er voor ze zijn.” Of: “Claire baalt van al dat gekonkel om haar heen, ik moet haar bijstaan en haar masterplan finetunen.”

3 Leen de kerstgedachte
Organiseer dat je iemand moet wegbrengen naar een kerstmarkt. Koop een cavia en zet die uit in een dennenbos. Schaf een goudvis aan – plus kom – en breng daarmee quality time door. Kan je zo onder tal van verplichtingen uitkomen. Want jij bent een fel schijnende kerstster die iedereen verblijdt.

4 Zeg dat je erop uit gaat tijdens kerst.
Een citytripje. Waarnaartoe? Naar het dorp verderop. Hoe goed ken je die dorpjes eigenlijk? De kleinste gehuchten hebben in Nederland stadsrechten. Of speel een dag toerist in eigen stad. Ga naar alle trekpleisters waar je normaal niet komt. Zoals de avondwinkel op drie kilometer verderop. Ga ergens wandelen. Bezoek het plaatselijke museum. Ook als het niet open is, verdien je een schouderklopje, je hebt immers geprobeerd cultureel te doen. Superleuk, zo’n citytrip!

5 Kweek zelfbegrip
Wat altijd helpt is de slachtofferrol. Zij zijn niet het slachtoffer van jouw vertrek, jij bent het slachtoffer van het niet verder deelnemen aan hun festiviteiten. Denk: ik had het zelf ook liever anders gezien (maar ik ben slachtoffer van mijn eigen plannen, deze is heel meta). Ik was veel liever hier gebleven, maar ja mijn zes parkieten met elk andere complexe medische aandoeningen zitten moederziel alleen te creperen zonder medicatie. Voor mij is dit ook niet leuk, denk je dat ik graag helemaal alleen naast die zielig kermende beestjes de kerst door wil brengen?

6 Create diversion
Deze extreme methode is in praktijk gebracht door een van de Lazy Bees. Tijdens een kerstdiner bij haar schoonouders, werd ze onwel. Wankelend liep ze richting toilet. Om vervolgens flauw te vallen in het trapgat terwijl haar blaas leeg liep. Dat houdt de avond wel kort.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *