Stoppen met een snooze-verslaving: is het te doen?

Need a portion of energy too, huh?
Moose Photos

Snoozen is ongezond. Dank je wel, Amanda en de wetenschap. Van snoozen word je alleen maar meer moe, omdat je je hersenen onduidelijke boodschappen stuurt. Opstaan, nee blijven liggen, nee opstaan, nee blijven liggen. Sommige mensen springen uit de veren, openen de gordijnen en beginnen vol energie aan een nieuwe dag. Ik blijf liggen tot het echt niet meer kan en kom dan langzaam op gang met koffie. Maar het is slecht voor je, dus probeerde ik een week meteen op te staan.

Dag 1

Ik negeerde deze opdracht, sloeg de wekker vijf maal uit en nam mij voor morgen mezelf te verbeteren.

Dag 2

Ik voelde me slecht over het negeren van de opdracht, dacht na over de waarom-vraag, die je jezelf vijf keer moet stellen om tot de kern van een probleem te komen: 1) waarom wil je niet opstaan? Omdat ik liever in mijn bed blijf liggen. 2) Waarom blijf je liever in je bed liggen? Omdat de wereld veel liever is in mijn bed. 3) Waarom is de wereld veel liever in je bed? Omdat daar niemand is die mijn humeur kan verpesten. 4) Waarom verpesten mensen je humeur? Omdat iedereen egocentrisch is. 5) Waarom is iedereen egocentrisch? Omdat de wereld een verrotte plek is vol narcisten. That escalated quickly. Ik schrik van mijn eigen duisternis, dus klap ik de wekker nog maar eens op SNOOZE.

Dag 3

Na veel nadenken over mijn misantropische problematiek kwam ik tot de conclusie dat mijn mensenhaat vermoedelijk vooral speelt in de ochtenduren. Toegegeven in mijn snoozeperioden heb ik de heftigste dromen, verraad, horror, pijn, angst, het komt allemaal voorbij. Maar ook mooie dingen beleef ik sterker in die minuten, dat ik op het strand lig ergens of dat mensen die ik mis weer leven. En ik heb de beste ideeën in mijn snoozetijd. Misschien ben ik wel verslaafd aan die koortsachtige dromen of zie ik de wereld zwarter in als ik net wakker ben geworden. Ik nam mij voor dag 3 te beginnen met het benoemen van de mooie dingen van deze wereld.

En zo stond ik op. De wekker ging, ik sloeg hem uit en dacht: nu is het zaak te bedenken wat ik mooi vind aan de mensheid. Ik vond het mooi dat mensen hechten. Ik dacht: Maartje get your lazy ass out of this bed. Ik was resoluut, draaide me om, deed de wekker helemaal uit en ging zitten. Nu moet ik snel handelen, dacht ik. En voor ik het wist stond ik naast mijn bed. Trots, maar intens moe. Het duurde pak en beet een half uur voor ik een beetje mijn normale snelheid te pakken had. Na eerst twee minuten stil te hebben gestaan in de keuken waar de vraag: wat zal ik eerst doen? in mijn hoofd bleef gonzen, deed ik mijn espressomachine aan en besloot ik eerst te douchen. Resultaat: ik kwam veel langzamer op gang en voelde me de hele dag naar. 

Dag 4

Na mijn semi-goede ervaring met het snooze-loze opstaan, probeerde ik het vol te houden. Nu volhouden, Maartje, prentte ik mezelf de avond van dag 3 in. Morgen meteen opstaan, niet treuzelen. Accepteer de realiteit zo snel mogelijk en blijf niet eindeloos ontkennen dat je moet opstaan en de wereld in moet. Ik viel in slaap en precies 7,5 uur later ging de wekker. Ik klapte de wekker volautomatisch uit. Let wel, als ik op een wekker sla, gaat ie automatisch snoozen, omdat ik mijn eigen snooze-proces tot in de puntjes heb verzorgd. Tijdens de tweede ronde, bedacht ik mij dat ik eigenlijk meteen zou moeten opstaan. “Nu is het toch al te laat,” dacht ik, terwijl ik me nog een keer omdraaide.

In mijn achterhoofd gonsde de hele dag de gedachte dat ik had gefaald, dat ik een lui wezen was, die ’s ochtends niet eens uit bed kan komen, zonder drie á vier keer de wekker uit te slaan. Tot ik dacht, misschien moet ik accepteren dat dit is wie ik ben: een slow starter. Ik ben nooit de eerste ergens mee, maar meestal de laatste. Een laatbloeier. En dat heeft zijn weerslag in mijn opstaan. Het is gezonder meteen aan de dag te beginnen, ja, maar ik blijf liever liggen tot ik helemaal wakker ben en uitgerust. En dan zet ik liever de wekker een half uurtje te vroeg.

Conclusie: snoozen is een way of life.

Voor wie nu graag een lofzang op snoozen wil lezen: You Snooze, You Lose.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

Beeld: Moose Photos

3 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *