Wees verstandig, doe een dutje

dutjesbijtje

Toen ik nog studeerde, deed ik regelmatig een middagslaapje. Na de lunch – die meestal uit drie tosti’s bestond – kakte ik altijd enorm in en knikkebolde ik boven m’n studieboeken. Dan kon ik net zo goed even gaan liggen en dat deed ik ook.

Tegenwoordig heb ik geen tijd meer voor een siësta, want er moet gewerkt worden en op mijn werkplek zijn er helaas geen zogenaamde sleep pods die ze bij Google hebben. En als ik thuis werk en even ga liggen, zijn er zo uren verstreken en is de halve dag voorbij. Dus nu dut ik met mate en alleen in het weekend. Maar eigenlijk was ik heel slim bezig tijdens mijn studententijd en moet ik meer tijd vrijmaken voor een dutje.

Slaap als een astronaut
Want de powernap is hartstikke goed voor je, blijkt uit studies van NASA. Deze Amerikaanse ruimtevaartorganisatie laat allerlei onderzoeken uitvoeren naar het optimale slaapje en de duur ervan. Slapeloosheid kan namelijk vergeetachtigheid en vermoeidheid veroorzaken, waar natuurlijk niemand op zit te wachten, maar een astronaut al helemaal niet. Als je door de ruimte raast moet je wel fit en kwiek zijn en niet knikkebollen achter het controlepanel.

Ideale dutje
Wat ontdekten de NASA-slaaponderzoekers? Het ene dutje is het andere niet. Als je midden in je diepe slaap wordt gewekt, voel je je grumpy. Herkenbaar. Een fijn dutje luistert heel nauw qua tijdspanne. Meestal voel ik me na een dutje als herboren, maar soms, als ik te lang of the kort slaap, voel ik me alsnog afgepeigerd. Een dutje van negentig minuten is ideaal, want zo doorloop je alle slaapfases, concluderen de onderzoekers. Is dat te tijdrovend, ga dan voor een dutje van 26 minuten: dat maakt je 34% productiever en 54% alerter. Ha! Ga dus maar even liggen, op de bank, in je bed. Of plaats een matrasje onder je bureau, oordopjes in, oogkleppen op en welterusten. Daar vaart je werk wel bij. 

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

3 I like it
0 I don't like it

  1. Ha! Dat is nog eens goed nieuws. Ik heb vanwege mijn visuele beperking geen baan en het gebeurt weleens dat ik ook een middagdutje doe, als ik echt heel moe ben. Overigens iets waar ik me altijd enorm schuldig over voel en waarvan ik ook weleens te horen krijg dat het 'echt niet goed' is omdat je dan 's avonds niet meer kan slapen. Dat laatste gebeurt inderdaad weleens, maar als ik een nacht van 3 of 4 uur slaap achter de rug heb (wat helaas ook meer dan eens gebeurt omdat ik nu eenmaal geen beste slaper ben), dan komt dat extra uurtje toch wel erg goed van pas!

    • Hoi Ester, nu kan je dat schuldgevoel over dutjes eindelijk loslaten ;-). Ik wens je alvast een goede nachtrust en heel veel aangename dutjes!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *