Een artikel voor mensen die zich niet kunnen zetten tot poetsen

poetsenbij

Het huis poetsen is geen bezigheid waar je op veel verjaardagen uitgebreide uiteenzettingen over zult horen. Mensen vertellen over dat ze zoveel sporten, dat ze zo hard werken en gelukkig zijn in hun relatie of dat het zo geweldig gaat met hun kinderen. “Ik heb de hele middag staan schrobben om de plee weer als nieuw te krijgen, heerlijk!” Ik heb het nog nooit gehoord.

Persoonlijk vind ik poetsen pas fijn, als ik direct verbluffend resultaat zie, wat eigenlijk betekent dat ik zou moeten wachten tot iets te goor voor woorden is, tot ik het weer brandschoon kan maken. Schuldig hieraan zijn natuurlijk al die reclames voor schoonmaakmiddelen, die altijd maar weer in een handbeweging van iets bruins iets wits maken. Het verhaal is nooit dat iets al schoon is en dat je er geregeld een doekje over moet halen, zodat je het alleen maar hoeft bij te houden. Nee, het is een teringzooi die in een handomdraai helemaal netjes op orde is. Het heeft me verziekt voor het leven.

Opgeruimd hoofd
Maar ook Lazy Bees wonen graag in een schoon huis en hebben niet per se geld voor een schoonmaker. Een goede reden om je huis schoon te maken is: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zodat als mensen langs komen, ze denken: hey die Maartje is helemaal niet gestoord, ze heeft haar huis heel netjes, dan zal ze wel helemaal gezond in haar bovenkamertje zijn. Een andere reden is dat je door dat opgeruimde huis je ook daadwerkelijk minder gestresst voelt. Zeggen wetenschappers dan he.

Minder stress
Als mensen hun huis vol zooi hebben liggen, is het stresshormoon cortisol drukker doende. Als je twintig minuten per week je huis schoonmaakt, kan dat al stress verlagend werken. Wanneer is een goed moment om te poetsen? Het komt natuurlijk nooit echt uit, want er zijn altijd prangende dingen te doen dan poetsen. En daarom is het slim om alle taken op te knippen in heel veel kleine taakjes die je dan van je takenlijstje kan schrappen.

Sport
Je kunt van je schoonmaaksessie een sportsessie maken, waardoor je twee vliegen in een klap slaat. Ramen lappen bijvoorbeeld is een perfecte armoefening. En tijdens het afwassen kun je balans oefeningen doen (als je niet te dure vaat hebt). Als je een beetje wil zweten, maak je sneller schoon. Je kunt heel sloompies alles afstoffen, maar je kan dat ook razendsnel doen. En als je gewichten wil heffen, kun je bijvoorbeeld alle boeken uit de boekenkast halen (of al die zware prijzen die je hebt gewonnen toen je twaalf was) de plankjes schoonmaken en alles weer terugzetten. Dan werk je je echt wel in het zweet. Vergeet niet tijdens als je schoonmaaktaakjes je buikspieren aan te spannen. Ren lekker vaak de trap op en neer. Trek je joggingpak aan, zet je motivatie-hiphop-playlist aan en swipe.

Schoonmaken is minder ongezond voor mannen
Mocht je samenwonen met een man en zelf geen man zijn, dan is dit onderzoek een geschenk uit de hemel. Want de longen van mannen blijken veel beter resistent tegen al die chemicaliën dan vrouwenlongen. Veel schoonmaken voor vrouwen staat gelijk aan het roken van twintig sigaretten en mannen hebben nergens last van. Beter trekt de mannelijke huisgenoot dus de rubberhandschoentjes aan.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

Beeld: Moose Photos en Lona Aalders

3 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *