Werk minder: word een rat

Lampbijtje

Werken moet gebeuren. Maar dan natuurlijk wel zo effectief mogelijk zodat je tijd hebt voor leuke dingen en luieren. Daarom: tips & tricks om te vlammen op kantoor met zo min mogelijk inspanning. Deze keer: word een rat. 

Lang geleden, toen ik ploeterde op kantoor en mijn ziel en zaligheid in mijn baan legde, had ik een collega. Nou ja, een collega, hij zat een stuk hoger in de hiërarchie dan ik, deed een stuk minder en verdiende heel wat stukken meer. Hij kwam aanwaaien wanneer hij wilde, praatte met wat belangrijke mensen op kantoor, slijmde bij de nog belangrijkere mensen en werkte een beetje en ging weer weg. Dat deed hij al jaren. Hij overleefde elke reorganisatie, ontslagronde, herstructurering en ik heb nooit geweten wat hij nou precies deed voor werk. Doet er ook niet doe, hij deed wat ik wilde doen: goed geld verdienen met zo min mogelijk inspanning. Later las ik een boek getiteld ‘Hoe word ik een rat?’ van Joep Schrijvers en kreeg een aha-erlebnis. Die collega, was een rat. Schrijvers beschrijft: “Er zijn altijd mensen die, wat de crisis ook is, op een goede werkplek terecht komen. Zij zijn meestal niet de besten in hun vak, maar zijn wel het meest bedreven in politieke machtspelletjes. Reken maar dat een rat meer kans op promotie heeft dan de hardwerkende grijze muis die in een hoekje zit. Slijmen en netwerken helpen je hogerop.”

Die grijze muis, was ik. Ik leverde mijn vrije tijd in om project na project af te tikken. Terwijl ik in angst en beven leefde in afwachting of het wel genoeg was, of ik productief genoeg was, of mijn werk goed genoeg was. Compleet verkeerde strategie natuurlijk. Om een glansrijke carrière te maken, moet je je inner bitch meer bewegingsvrijheid geven. “Wil je deugdzaam zijn en mensen niet voor het hoofd stoten, dan zul je het lastig krijgen op de werkvloer. Als je denkt dat het vanzelf wel goed komt omdat je goed bent in wat je doet, ben je naïef. In de ideale samenleving worden mensen beoordeeld op hun capaciteiten, maar we leven niet in een utopie. Je zult dit vanzelf ervaren. Je hoeft nu niet meteen over lijken te gaan, maar je morele kompas een tikje bijstellen, is wel een vereiste om te overleven. Een organisatie stelt altijd zijn eigen belangen op de voorgrond. En als je slim bent, doe jij dat ook: kies dus voor jezelf,” adviseert Schrijvers. In plaats van jezelf constant af te beulen achter je bureau omdat je je werk goed wil doen, kan je beter leren konkelen en er zo op den duur voor zorgen dat je minder hard hoeft te werken of meer gaat verdienen met je geploeter. Zeg dag tegen grijzemuizengedrag door te beginnen met de tips die ik uit zijn boek heb gevist:

6 Survivaltips
 van rattenexpert Joep Schrijvers:
1. Behaag.
Wees complimenteus naar je baas. En vooral: niet zeuren, niet klagen en niet tegendraads zijn.
2. Wees voorspelbaar. Als je zegt dat je levert, doe dat dan ook. Managers zijn zekerheidszoekers. Ze hebben geen boodschap aan een creatieve chaos want zij worden op jouw gedrag beoordeeld. En een medewerker die op tijd levert, liefst nog iets eerder, is een fijne medewerker.
3. Leer een kunstje waar vraag naar is. Je capaciteiten moeten schaars zijn. Onderzoek wel deel van je vakgebied een lucratieve kant is. Volg een cursus of opleiding – liefst op kosten van je bedrijf, zolang dat nog kan.
4. Ken de organisatiestructuur. Om de hoge piefen zit de hofhouding, de vertrouwelingen met wie de machthebbers veel delen. Bij hen moet je zijn. Ga als vriend en wees een spion. Dat kunnen survivers goed. Bied een luisterend oor, wees ‘oprecht’ geïnteresseerd. Geef aandacht. Voort wat, hoort wat. Hoe eerder je iets weet, des te sneller je maatregelen kunt treffen. Als je hoort dat je afdeling over een jaar wordt opgeheven, weet je wat je te doen staat.
5. Netwerk. Sluit je aan bij een beroepsvereniging, kijk op Linkedin naar mensen die iets voor je kunnen betekenen. Waar liggen je kansen?
6. Laat niet het achterste van je tong zien. Leer te veinzen. Vriendschap op de werkvloer, allemaal leuk en aardig, maar alles wat je zegt kan tegen je worden gebruikt. Dat klinkt wantrouwend, maar als mensen bang worden, komen ze voor zichzelf op. En wie weet is jouw vriend of vriendin een grotere rat op de werkvloer dan jij.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

4 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *