Werk slim en lik je omhoog

Lik je omhoog

Ben je een harde werker die alle promoties langs zich heen ziet vliegen? Dan is het tijd om van tactiek te veranderen: werk minder en slijm meer.

Binnen je bedrijf is een vacature vrij en jouw baas bepaalt wie deze krijgt. Je smacht naar die baan en zet alle zeilen bij: je werkt hard, niets is je te veel, je laat zien dat je het kan. Dat ziet je baas ook wel. Zo, die baan is in de pocket, glunder je bij voorbaat. Maar nee. Die collega die de kantjes ervan af loopt krijgt de baan. Waarom in hemelsnaam? Nou, die heeft zich enorm succesvol omhoog gelikt. Zonde, als jij het slimmer had aangepakt was het waarschijnlijk wel gelukt. Want slijmen werkt wel degelijk, zo blijkt uit onderzoek van Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit: slijmerds worden aardiger gevonden en mensen zijn eerder bereid zijn om iets voor hen terug te doen. Maar het moet er niet te dik bovenop liggen. Kunst is om niet als een slijmbal over te komen. Pak het dus slim aan en volg de beste paaitactieken. Want dan kan je met minimale inspanning, toch nog carrière maken:

Doe het op een neutraal terrein
Een chef weet dat zijn of haar ondergeschikten in een relatief afhankelijke positie zitten. Creëer een situatie waarbij die afhankelijkheid minder in het oog springt. Stel voor om iets te gaan drinken in een café, een terrein waar iedereen gelijk is. Hier is je afhankelijkheid minder opvallend en kan je je meer gefleem veroorloven.

Bouw slijmsaldo op
Begin met vleien lang voordat je iets wilt bereiken, bijvoorbeeld een salarisverhoging. Telkens als je de ander een compliment maakt, hulp aanbiedt of diens mening ondersteunt, bouw je krediet op bij de ‘slijmbank’. Als de ander daar op dat moment niets voor terug hoeft te doen, lijkt het aardige gedrag belangeloos. Later, als je een flink saldo hebt opgebouwd, kun je incasseren en de ander benaderen met een verzoek.

Wees niet consequent aardig en instemmend
Ga op triviale punten tegen je baas in. Zegt de chef bijvoorbeeld iets dat eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is (‘Wat is de koffie slap vandaag’), laat dan blijken dat je het er niet mee eens bent. Zo word je niet gezien als een ja-knikker. Als het gaat om dingen die echt belangrijk zijn, stem je natuurlijk met je baas in.

Haal indirect een wit voetje
Zeg bijvoorbeeld tegen de secretaresse dat je nog nooit zo’n fantastische baas hebt gehad, wetend dat zij dit doorvertelt aan je baas.

Slijm ze!

Bron: ‘De eerste indruk’, geschreven door Roos Vonk.

Ook liever lui dan overspannen? Sluit je aan bij de community en volg ons op Facebook en Instagram

Beeld: Min An

2 I like it
0 I don't like it

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *